Inici de la Guerra
Un cop comença la guerra, Neus Català es troba que la població masculina marxava cap al front, així que decideix contribuir en la lluita a favor de la república. Neus constitueix les Joventuts socialistes Unificades de Catalunya (JSUC) dels Guiamets.
"El poble dels Guiamets fa una crida a tots els joves que vulguin defensar la República, que vulguin donar-hi suport i que tinguin moltes ganes de treballar i d’ajudar als qui ja lluiten per nosaltres, a trobar-nos a la cooperativa, avui mateix a les vuit del vespre. Visca la República! visca Catalunya!”
Al poble es duen a terme col·lectivitzacions de la terra dels grans propietaris agraris, però sempre allunyades a les dutes a terme per la CNT-FAI amb les brigades de la mort, famoses per les diferents actuacions violentes en pobles de Catalunya i Aragó en nom de la llibertat. Els Militants de CNT-FAI arriben als guiaments on es monta una brigada popular per tal de fer-los front fins rebre ajuda militar des de Reus.
Hi va haver grups revolucionaris anarquistes (CNT-FAI) que van intentar imposar un model de "comunisme llibertari". Molts treballadors van assumir el poder de les empreses i van reprendre la producció. D'aquesta manera, els obrers van passar a tenir molt poder econòmic. Però la situació als camps va ser diferent, i va haver molts conflictes. Les col·lectivitzacions dels grans terratinents es van dur a terme sense problemes, però els petits propietaris s'hi van oposar.
Neus Català, amb vint-i-un anys, decideix allistar-se i anar a fer d'infermera al front, encara que als pares no els hi fa gaire gràcia.
"Volia anar a una altra de les trobades que les JSUC fèiem als pobles del voltant i acomiadar-me, però estava ben informada i tenia clara la destinació: la unitat miliciana anomenada Del 19 de juliol, que havia de rebre la instrucció a la caserna del parc de la Ciutadella i estava destinada a reforçar la columna Karl Marx al front d'Aragó."
Un dels principals problemes del bàndol republicà és l'organització de l'exèrcit. És per aquest motiu que es crea el Comité Central de Milícies Antifeixistes entre el govern i els dirigents de la CNT. Aquesta comité va organitzar columnes de milicians per tal d'avançar cap a Aragó i recuperar les zones ocupades pels insurrectes.
Quan la Neus estava a punt de marxar cap al front va rebre una negativa del govern
"Tothom al poble ja sabia que marxava i jo tenia a maleta mig preparada quan el 29 de setembre van sentir a la radio que el president del govern, Largo Caballero, en el decret de militarització de les milícies, excloïa les dones dels combats i les destinava a la rereguarda."
El 1937 Neus Català va tenir la oportunitat i va decidir marxar a un hospital de guerra a Barcelona.
Un hospital de guerra és una àmplia unitat mèdica mòbil que atén de manera provisòria als ferits en el lloc, abans que es pugui transportar-los amb seguretat a les instal·lacions d'un hospital fix. Els hospitals de campanya estan situats en poblacions però a prop de la zona on té lloc l'acció bèl·lica.
 |
Hospital de sang
|